Bildningstjänster

Bibliotek

ÖPPETTIDER:

    Kundbetjäningstider:
Måndag kl. 8 – 19  
Tisdag  kl. 8 – 19  kl. 10 – 15
Onsdag  kl. 8 – 19  kl. 10 – 15
Torsdag  kl. 8 – 19 kl. 14 – 19
Fredag kl. 8 – 17  kl. 10 – 15
Lördag kl. 8 – 17  
Söndag  kl. 8 – 17  

Returluckan är alltid öppen. Du hittar den vid kommunkansliets anslagstavla, nära huvudentrén.

Biblioteket är en kulturtjänst som är öppen till alla. Bibliotekets syfte är med sina samlingar och tjänster stödja lika rättigheter och självreglerat lärande. Vid sidan av information och informationsteknik erbjuder biblioteket upplevelser, olika evenemang och vägen till andra tjänster.

Bibliotekstjänster i Mörskom ordnas av biblioteksväsendet som är gemensamt för Mörskom och Pukkila. Mörskom bibliotek är en del av Helle-biblioteken till vilken hör 10 kommuner från Östra- och Västra Nyland. På grund av boktransport som ordnas varje vecka, är material från 25 olika bibliotek tillgänglig till våra kunder. 

Biblioteksmaterialet:

Du kan bläddra i Helle-bibliotekens material från länken nedan. Från biblioteket får du ett lösenord, som gör det möjligt att bläddra igenom samt förnya dina lån via nätet. Lånen kan förnyas högst sex gånger ifall materialet inte är reserverad. Även lånat material kan reserveras.

Avgifterna kan betalas kontant eller med betalkort.

E-material

HELLE-ELLIBS är den gemensamma e-boksamlingen för Helle-biblioteken. Logga in med ditt bibliotekskortnummer och din pin-kod. Koden är den samma kod som du använder för att logga in i nätbiblioteket. Om du inte har en pin-kod, får du den från biblioteket. På samlingens webbsida finns även användningsregler för e-böcker.  Om du behöver hjälp i att ladda ner läsprogrammet besök biblioteket.  Tjänsten finns på: www.ellibslibrary.com/helle 

HELLE-BIBLIO-tjänsten innehåller e-böcker och e-ljudböcker på svenska, finska och engelska. Böcker finns tillgänglig även på andra språk. Logga in med bibliotekskort och pin-kod. Du kan låna en bok per vecka. Tjänsten finns på: https://helle.bibliolibrary.fi/

VIDDLA är en streamingtjänst för filmer. Viddla finns på adressen https://viddla.fi/. I tjänsten väljer man först filmen och klickar på ”spela film”. Efter detta får du förfrågan om att logga in. Välj ditt bibliotek och skriv bibliotekskortets nummer och din pin-kod. För ett lån har du 48 timmar på dig att se filmen. Lånen har begränsats så att man kan låna fyra filmer per kalendermånad/bibliotekskort.

BIBBABIO är Helle-bibliotekens nya filmtjänst. Tjänsten finns på www.kirjastokino.fi. Du kan titta på filmer genom att välja filmen och att klicka på ”Spela film”. Efter detta välj Helle-biblioteken i menyn och logga in med bibliotekskortet och pin-koden. Det finns inga lånebegränsningar i tjänsten. I tjänsten finns till exempel även dokumentärer och hobbyprogram.

I PRESSREADER -tjänsten kan du läsa tusentals tidningar och tidskrifter från 120 olika länder och på över 80 språk. Tjänsten kan användas i biblioteket eller hemifrån. Läs tidningar hemma:
På webbläsaren: Välj först Sign In och sedan Libraries or Group. Skriv Helle i Select Library-sökrutan och välj sedan Helle-biblioteken i listan som kommer fram. Logga in med bibliotekskortets nummer och pin-kod.
I appen: Snabbanvisningar för PressReader-appen.pdf

NAXOS är en kostnadsfri musiktjänst, genom vilken man huvudsakligen kan lyssna klassisk musik. För inloggning används bibliotekskortets streckkod. Tjänsten är tillgänglig på engelska. Till webbsidan. Musik i tjänsten Naxos kan även lyssnas med smarttelefon. Om du använder tjänsten i mobilen behöver du appen Naxos Music Library. Appen kan laddas ner beroende på vilken telefonmodell du har antingen från Google Play eller Itunes.  Vid behov får du hjälp från biblioteket.

I videotjänstenMEDICI.TV EDU kan du titta på tusentals videor av högsta kvalitet. Videorna omfattar konserter, operor och baletter samt dokumentärer och undervisningsmaterial. Logga in med bibliotekskort och pin-kod. Till webbsidan.

Kontaktuppgifter

Ämbetsvägen 5
07600 MÖRSKOM
tfn 040 181 2020
fornamn.efternamn@myrskyla.fi
kirjasto@myrskyla.fi

Följ oss i sociala medier: 

Historik

Mörskom har långa bibliotekstraditioner. Kommunen har ordnat biblioteksverksamhet sedan 1850. Det första biblioteket grundades av kyrkoherden Relander som accepterade endast propra medborgare som lånebibliotekets kunder. Efter en lovande början slutade biblioteksverksamheten för en tid fram till det att H.M. Relander med sin fru grundade ett nytt bibliotek i prästgården som hela församlingen kunde utnyttja 1872. I början av 1900-talet inspirerade Johannes Linnankoski att starta flera bibliotek i Mörskom. Bland dessa var bland annat Finska ungdomsförenings bibliotek och Arbetarförbundets bibliotek. Ungdomsföreningen och Arbetarförbundet kunde dock inte skaffa nya böcker och 1913 bestämde man att grunda två kommunala biblioteksväsenden, ett finskspråkigt och ett svenskspråkigt. I ämbetshusets lokaler har biblioteket fungerat sedan 1959.