Kulttuuri

Tervetuloa Myrskylän kulttuurin pariin!

Myrskylä on pieni pitäjä Uudenmaan ja Päijät-Hämeen keskellä. Myrskylä on tunnettu Olympia-kylä, sillä nelinkertainen olympiamitalisti Lasse Virén on kotoisin Myrskylästä. Virénin patsas sijaitsee Myrskylän keskustassa puistoalueella. Myrskylällä on vahva urheilullinen leima ja kunnassa pääsee jokainen harrastamaan aktiivisesti liikuntaa mm Myrskylän Myrsky ry:n järjestämissä harrastuksissa.

Myös luonto ja metsät kuuluvat olennaisesti Myrskylän identiteettiin. Niinpä esimerkiksi happihyppely Lassen polulla on mukava tapa fiilistellä Myrskylää. Mielenkiintoisiin historiallisiin tarinoihin sisältyvät Kamala Kallio on myös näkemisen arvoinen.

Kuva: Andy Pilke, Meriryhmän kiertue-esitys Arkeologin arvoitus! 20.8.2020 Kamala-Kalliolla

Kulttuurihanke 2020

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) on myöntänyt rahoituksen seuraaville alueellisille kehittämistehtäville vuosiksi 2020-2021: Etelä-Pohjanmaan liitto (www.epliitto.fi), Jyväskylän kaupunki (www.jyvaskyla.fi), Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy (www.xamk.fi), Kaakon taide – visuaalisten taiteiden verkosto ry (www.kaakontaide.fi), Kuopion kaupunki (www.kuopio.fi), Myrskylän kunta (www.myrskyla.fi), Mäntyharjun kunta (www.mantyharju.fi) sekä Oulun ja Vaasan kaupungit.

Myrskylän kunnan kehittämistehtävän tavoite on tutkia ja tuoda näkyväksi myrskyläläistä kulttuuri-identiteettiä ja kehittää toimintaa ja rakenteita yhdessä yhdistysten, seurakunnan, koulun, päiväkodin ja palvelutalon sekä muiden aktiivisten kuntalaisten ja toimijoiden kanssa. Vuoden 2020 loppuun menessä tavoitteena on, että kunnalla on käytössään malli, jonka avulla kulttuuria pystytään järjestämään sujuvasti, ilman katkoa kaikille. Hankkeessa kehitetään alueen kulttuuritoimijoiden (kunnat ja järjestöt) välistä yhteistyötä. 

Lue lisää hankkeesta: https://yhteistuumin.wordpress.com/alueelliset-hankkeet/

 

Kaikki tapahtumat löydät etusivun alapalkista.

 

Kunta järjestää vuosittain kolme tärkeää ja vakiintunutta tapahtumaa. Kesänavaus-tapahtuma on toukokuun lopulla tai kesäkuun alussa. Vuonna 2020 se järjestetään la 6.kesäkuuta klo 9-13 keskustassa. Syksyllä järjestetään Pyhä Yö – Taiteiden Yö yhdessä seurakunnan kanssa. Tämä kultturelli ilta on yleensä syyskuussa ja tapahtumassa koetaan elämyksiä ja nähdään ja kuullaan taidetta. Joulukuussa järjestetään perinteinen Kuusijuhla.

Lisäksi kunnassa yhdistykset järjestävät runsain määrin tapahtumia ja toimintaa. Esimerkiksi 40-vuotta tänä vuonna täyttävä Kankkilan kotiseutuyhdistys ry järjestää vuosittain Lucia-juhlan ja paljon muita tapahtumia. Myös Myrskylän Yrittäjät ry ja Eläkeliitto Myrskylä ovat aktiivisia toimijoita. Myrskylän Myrsky ry järjestää vuosittain Lassen Hölkkä-tapahtuman, joka kerää yhteen sadoittain juoksijoita lokakuussa.

Kaikki ovat tervetulleita avoimiin tapahtumiin!

Kaikki kunnan tapahtumat löytyvät yhdestä paikasta: TAPAHTUMAT

 

 

Sosiaalinen media:

FB: Kulttuurituottaja 2020 https://www.facebook.com/tina.salminen.16

IG: https://www.instagram.com/myrskylan_kulttuuri/

29.7.2020 Myrskylän kulttuuritiedote/päiväkirja

Myrskylän kulttuurikokeiluhanke käynnistyi tammikuussa 2020 Opetushallituksen rahoittamana. Minut palkattiin kulttuurituottajaksi ja juuri, kun olin kutakuinkin tutustunut kuntaan, tavannut paikallisia yhdistysaktiiveja ja järjestänyt pari tapahtumaakin, iski korona Suomeen.

Kulttuurituottajien Suomessa piti hetkeksi pysähtyä seuraamaan tilannetta ja kaikkien meidän tapahtuma-alalla työskentelevien piti ottaa takapakkia ja miettiä joustaa suunnitelmissa. Oikeastaan kovin suuria peruutuksia ei Myrskylän kunnalle koronasta ehtinyt koitua. Tapahtumien ja tapaamisten peruutuksia toki oli, kuten yhdistysten kokoukset, mutta suurin yksittäinen peruutettu tapahtuma oli perinteinen kesänavaus-tapahtuma, jonka oli määrä olla 6.6.2020. 

Pyhä Yö Taiteiden Yötä oltiin jo alettu suunnitella helmikuussa. Päätettiin, että jatketaan suunnittelua korona-ystävällisesti ja kesän mittaan on kokoustettu Teamssin välityksellä videoyhteydellä. Suurin osa kunnan työntekijöistä itseni mukaan lukien siirtyi osittain tai kokonaan etätyöhön. Tämäkin toi omat haasteensa suunnitelmille, mutta hyvä lykky piti huolen siitä, että uudella kulttuurituottajallakin riitti kaikenkirjavia ja mukavia hommia. 

Viime päivinä on uutisoitu varoittavalla sävyllä toisesta korona-aallosta. Tietenkin jokainen toivoo, että vältymme pahimmalta. Hienoa on kuitenkin ymmärtää se, että meistä jokainen voi vaikuttaa kaikilla toimillamme tilanteen kontrollissa pysymiseen. Huolehtimalla hygieniasta, turvaväleistä ja siitä, ettemme lähde kauppaan, ellemme ole terveitä kuin pukit, voimme edesauttaa omaa tulevaisuuttamme. 

Tina

 

ELOKUU

1.8.2020

 

Elokuu käynnistyy tällä viikolla ja se alkaa mukavasti kulttuuripläjäyksellä Kankkilassa. Kankkilan kyläpäivä on tänä vuonna myös Kankkilan kyläyhdistyksen 40-vuotis juhlapäivä. Järjestäjinä ovat olleet Kankkilan Kyläyhdistys, jota johtaa monessa mukana oleva Hannele Käenaho-Virtala aktiivisen ja aikaansaavan porukkansa kanssa. “Kukkakaupan takahuoneesta” tuttu yrittäjä Jaana Saraste otti haltuunsa Jäppilän Maneesin, jossa on myyjiä, poniajelua ja muuta ohjelmaa värikkäästi somistetussa vanhassa lato-rakennuksessa. Kunta on mukana vain pienesti, kun tilasimme paikalle kuninkaallisia: viihdepläjäyksen lapsille tuovat Valkopalatsin prinsessa ja Kerjäläisprinssi.

 

5.8.2020

 

Kun viikonlopun yli selvitään, jätetään ankkuri Kankkilaan, ja kokoonnutaan keskiviikkona kivikoululla Kansallispukujen tuuletuspäivän merkeissä. Minulla ei ole kokemusta kansallispuvuista, joten jouduin lainaamaan Turun kirjaston tyhjäksi muinaispukujen osalta, mutta onneksi sain mukaan avustamaan Henna Parkkisen, joka on Helsingissä asuva tekstiiliartesaani ja mm valokuvataiteilija. Parkkisella on pientä osaamista pukuaiheesta ja vietämmekin rennon päivän mukavalla yhdessäololla. Paikalle toivotaan konkareita, mutta myös esim. lapsiperheitä, etenkin vanhempainvapaalla olevia perheitä mukaan viettämään aikaa ja tutustuttamaan pienokaisetkin perinteisiin. 

Mukaan saa tietysti ottaa omat puvut, jos löytyy, tai mitä tahansa muita pukuja, ja neulaa ja lankaa. Kunnankin puolesta paikalle hankitaan jotain tarviketta, mutta pukuja voi korjata pöytien äärellä. Kahvipannu laitetaan kuumaksi.

 

11.8.2020

 

Seuraavalla viikolla alkavat koulut, ja samana tiistaina voi jo nähdä kavereita Jaana Sarasteen ja hänen miehensä, graffititaiteilija Janne Wiljakaisen järjestämällä työpajalla. Työpajoihin tulee ilmoittautua etukäteen julisteen ohjaamalla tavalla. Jullareita levitetään huomenna paremmin Myrskylään. Toivomme aktiivista ja innokasta osallistumista. Ja toivon, että saamme tulevan teoksen esille taiteiden yön syyskuussa.

 

20.8.2020

 

Myös lapsia on huomioitu, sillä kuntaan matkaa Meriryhmä ja nukketeatteri-esitys Arkeologin Arvoitus! Esitys vie meidät esihistoriaan ja opettaa lapsille ja meille aikuisillekin oikeita asioita historiasta fiktion keinoin! 

Esitys esitetään sään salliessa Kamala Kalliolla luonnon helmassa, ja sateen varalta päiväkoti Helmitarhan salissa.

 

SYYSKUU

 

19.9.2020

 

Odotettu ja kauan muhinut Pyhä Yö Taiteiden Yö tapahtuu vaelluksen muodossa la 19.9. Kirkkojärven rannalle rakennetaan taide-elämyspolku, jossa voi nähdä, kokea ja kuulla. Koska teemana on valo, olemme valjastaneet mukaan todella makean valotaidetyöpajan, jossa suoritetaan valomaalausta läpi yön. Yön pimeinä tunteina koemme myös ihanan Steampunk duon tuliesityksen Kirkkojärven rannalla.

 

Näihin kuviin ja tunnelmiin: Tästä taiteiden yön teaser-videoon: https://www.facebook.com/events/911335296002289/?active_tab=discussion