Pyhä Yö Taiteiden Yö 2020

Maaginen Yö 2020!

Kiitos ihan mielettömästi aivan maagisesta ja onnistuneesta tapahtumasta la 19.9.2020! Jos sinun tuli napsittua hyviä kuvia tai videoita, jaathan ne meillekin mm jälkivideota varten: tina.salminen@myrskyla.fi 

Tuottajan muistio

Suoraan suunnitelmaan B

Tapahtumaa alettiin valmistella jo alkuvuodesta ennen koronakriisin puhkeamista. Maaliskuussa päätettiin Teams-kokouksissa järjestäjäporukan kanssa, että kun ei tiedetty syyskuun kohtaloa, lähdetään saman tien vetämään suunnitelmaa B. Varsinkin vielä, kun oli selvää, että 6. kesäkuuta suunniteltu kesänavaustapahtuma jouduttiin alkajaisekseen perumaan, haluttiin, että edes syksyllä olisi asukkaille jotain mukavaa tiedossa. Loppukesän ja elokuun aikana koko tapahtuma meinasi peruuntua kahdesti, joten jännitystä riitti. Loppujen lopuksi moni yksityiskohta loistavaa säätä myöten olivat puolellamme ja Pyhä yö Taiteiden yö koki kuun valon.

Kävijöitä kuuntelemassa Äijämuskaria Viljakan edustalla.
Majakallekin saatiin Nuorisoseuran ja Äijämuskarien puolesta teemaan sopivat värivalot. Majakalla oli mm. taidehuutokauppaa, kahviotoimintaa ja askartelua.
Kohti yhteistä matkaa

Suunnitelma B oli tapahtuma, jossa turvavälit säilyisivät. Siksi päädyttiin vaellukseen. Aluksi suunniteltiin oikeastaan pelkkää vaellusta, jonka varrella olisi erilaista nähtävää ja ohjelmaa. Korona-tilanne oli kuitenkin elokuussa sen verran hyvä, että pystyttiin järjestämään pieniä kokoontumispaikkoja tapahtumaan, kuten seurakuntakodin parkkipaikan muutamat myyntikojut, Majakan ohjelma sisätiloissa ja esiintyjät Majakan ja Viljakan välisellä pihalla. 

Keskeisenä teemana tapahtumassa oli valo

Kuten näkyi, Myrskylän seurakunnan ympäristö oli täynnä satumaisia värivaloja. Kamalakallion mäkeä ei koskaan ole ollut näin mukava katsella kavutessaan ylös suhteellisen pitkää, pulssin nostattavaa mäkeä. Lapsen lailla sitä vain tuijotti violetteina, sinisinä, vihreinä ja punaisina loistavia puita.

Valoista meillä on kiittää melkoisen hyvää, joko sattumaa tai kohtaloa, sekä kirkkoherra Jari Flinkiä, joka sattui kuulemaan, että erään myrskyläläisen poika Klaus Eklund oli töissä valomiehenä kansainvälisesti toimivassa valofirmassa Brihtgroup Oy:ssä. Vaikka Eklund oli lauantaina valaisemassa Putous-ohjelman suoralähetystä Helsingissä, hän tuli perjantaina kanssamme asentamaan valot kuntaamme. Tämä “pieni” panostus oli kuin lottovoitto, sillä nämä upeat värivalot upgradasivat tapahtuman ihan uudelle levelille.

Elämyspolun porteista sisään astuttua päästiin taianomaiseen satumetsään, jonka valaisi Brightgroupin valot.

.  

Elämyspolku osallisti ja ilahdutti

Viljakan takana oleva pieni metsikkö ja siitä läpi menevä polku loihdittiin pääosin superluovan Oona Ruokosen käden jäljestä maagiseksi satupoluksi. Vaeltajat saapuivat pieninä porukoina portille, ja lukivat taidepolun leikkimielisen valan tai rukouksen valintansa mukaan. Portilla oli kokoajan joku muistuttamassa turvaväleistä, ja homma toimi kuin rasvattu! Mukaan jokainen porukka sai yhden taidebingo-lapun, joka kenties motivoi ja auttoi taiteen tutkailussa.

Satumetsään osallistuivat myös Pia Piankerasta, joka lahjoitti tapahtumaan vanhat ovenkarmit, jotka kunnan tekniset pojat tukivat tukevaksi. Kiitos siitä! Karmit toimivat porttina satumetsään. Iltapäiväkerhon ja nuokun vetäjä Maija rakennutti lasten kanssa upean lohikäärmeen, joka komeili polun varrella uljaana. Päiväkodin lapset puolestaan askartelivat Matleenan ja muiden johdolla keijuovia ja portteja satumetsään ja tulivat itse tuomaan ne paikan päälle.

Mummo, käärmekuusi ja paljon muuta

Muu n kilometrin pituisen elämyspolun ohjelma koostui kesästä asti kerätyistä myyteistä, valokuvista, kuunnelmista, veistoksista, miniatyyreistä, graffititeoksista, tarinoista, pop-updiskosta ja erilaisista valoista. Polun suunnittelijoina ja tekijöinä toimivat Tina Salminen ja Nona Färlin. Teoksia on rakennettu ja ideoitu pitkin kesää ja rakennettu kunnan varastolla ja Turussa asti. Apua saatiin myös Jaana Keisalalta ja tietenkin mainiolta Jussi Vainiolta ja Jari Flinkiltä koontipäivänä. Louhintalammi lahjoitti Tonttukirkon kivet ja Autoliitto lainasi ystävällisesti teltan diskoon. Paikallisen kirjailijan valokuvaharrastaja Laura Kamilin teoksia oli polun varrella kaksi, joista toinen kuunnelma-“Mummo” riippui keinutuolissaan pidellen kädessään huivia. Ote oli Kamilin kirjasta Paljain varpain kadettikouluun, joka on lainattavissa lähiaikoina kirjastolta. Myyttejä kerättiin mm Raimo Virtalalta, Gunvor Vireniltä ja useilta muilta paikallisilta. Iso kiitos kaikille!

Myrskylän Mäntykin pääsi mukaan, kun valomaalaajat Nina, Kirsi ja Jani (ja ylväs perhonen) saapuivat tapahtumaan ja maalasivat kuvia ja ikuistivat männyn satoja kertoja eri kuvituksena filmille. Kuvat ladataan linkin taakse, josta jokainen saa käydä lataamassa kuvansa. Kuvista kootaan myös näyttely. Valotaiteilijoiden yhteystiedot saat halutessasi kunnalta.

Opasteet neuvoivat diskosta kirkkoon

Elämyspolku päättyi juhlallisin tunnelmin violetiksi valaistuun kirkkoon, jossa Campane-kuoro vastaanotti vaelluksen päättäneen yleisön. Jotkut kävelivät kirkon läpi, toiset viihtyivät pidempäänkin. Kuoro lauloi useamman tunnin putkeen muutaman minuutin tauolla ja kuulijat eivät olisi esiintyjistä halunneet millään luopua. Kiitos kuoro ja vetäjä Marke! Keräämme kuvia tästäkin myöhemmin.

Kamalakallio toimi omana monipuolisena taidepisteenään

Kamerakerho on pitänyt valokuvanäyttelyä Pyhä Yö Taiteiden Yö-tapahtumassa perinteisesti useina vuosina. Vanhaan malliin

Veljekset haamuina tappelemassa samasta morsiamesta. Legendan mukaan veljekset elivät 1800-luvulla.

näyttely on pidetty kirkossa, jossa kuvat on heijastettu valkokankaalle ja ihmiset ovat saaneet ihastella kuvia Campane-kuoron laulaessa. Tänä vuonna rikottiin perinteitä, ja kerhon vetäjä Kauno Kuusela otti kopin näyttelystä, joka ripustettiin Kamalakalliolle/Mastomäelle. Siististi ja huolellisesti ripustettu näyttely herätti ihastusta. Kuva- ja heijastinjana johti kävijöitä polkua pitkin metsikössä turvallisin askelin. Valokuvat olivat Kamerakerhon jäsenten ottamia ja kuvaajista saa tiedon Kuuselalta. Kuvat tulostettiin ja laminoitiin, jolloin ne kestivät ulko-olosuhteet. Laminoitu pinta heijasti myös sopivasti valoa.

Kallion mysteeriset hahmot

Kalliolla ihmisiä kiinnosti myös legendan veljekset, jotka roikkuivat haamuina valaistusta männystä. Kelmutaiteen idean äitinä ja konsulttina toimi kuva-artesaani Oona Ruokonen. Tina Salminen teki teokset. Ihmismuotteina toimivat väliaikaiset veistosmallit Timo Krigsman ja Sam Vuorinen.

Kallioon 1930-luvulla kaiverrettu Eeva kiinnosti myös kävijöitä ja oli monelle tuttu. Sammaleen ympäröimää Eevaa suositellaan käymän katsomassa päiväsaikaan kuivalla säällä ja hyvillä jalkineilla.

Vielä kesällä vastikään edesmenneen Pentti Urhosen oli määrä pitää oma näyttely seurakuntakodilla. Toivommekin, että pystymme ensi kesänä järjestämään näyttelyn hänen muistolleen muualla. Rauha hänen sielulleen.

 

Majakan ja Viljakan pihamaa toimi viihdekeskuksena

Viljakan edustalle pystytettiin lavaksi teltta ja paikallinen suosittu coveryhtye Äijämuskari roudasi paikalle vi

Kuvaan napattu Vesa Karjalainen valmistautumassa äijämuskarin ensimmäiseen settiin.

imeisen päälle konserttivehkeet PA:neen ja lavavaloineen. Äijämuskari viihdytti taiteiden yön kansaa mukaansa tempaavalla musiikillaan ennen klo 21 sekä klo 22:30 jälkeen. Paikalle kerääntynyt yleisö käyttäytyi rauhallisesti ja turvavälit pidettiin moitteettomasti. Kertaakaan ei jouduttu muistuttamaan turvaväleistä, mikä on ollut huomioiden mukaan hyvinkin epätavallista useissa ulkotapahtumissa eri paikkakunnilla. Siitä aploodit myrskyläläisille lapsille, nuorille, aikuisille ja senioireille!

 

Suomiräppiä kaikenikäisille arkisesta elämästä ja ihmisen kasvusta

Klo 21:15 esiintymisen aloitti Salosta asti matkustanut Esteri. Esteri veti kokonaisen setillisen suomi-rappiä. “Yleisempään” suomirappiin verrattuna Esteri erottuu genreläistensä joukosta tarttuvilla kertseillään ja koskettavilla sanoituksilla. Sanoitukset eivät vedonneet vain nuoriin, sillä biisejä kuultiin mm vanhemmuudesta, kiitollisuudesta ja koskettavista arkisista kokemuksista ja kasvusta. Nuoria ja lapsia polkupyörineen kerääntyi kuuntelemaan Esteriä ja lopuksi liuta nuoria naisia jonotti häneltä nimmaria.

Tuliesitys kiehtoi kulkijoita

Pyrotaidepläjäys oli tapahtuman kokokohtia, ja uskomme, että se sai ihmiset pidentämään nukkumaanmenoaikaa myös lapsiperheissä tänä viikonloppuna. Klo 22 Majakan laatta-alueella esiintyi uskomaton Steampunk duo, joka saapui peräkännyineen Tampereelta ja Turusta saakka. Huolellisesti harjoiteltu esitys oli omaa luokkaansa. Yleisöä oli paljon ja välkkyvät järjestelmä- ja kännykkäkamerat ja väliaploodit osoittivat suosiotaan. Valokuvia oli sunnuntai aamuna sosiaalinen media täynnä.

 

Taide-elämysten jälkeen oli kunkin mukava saapua seurakuntakodin parkkipaikalle nauttimaan herkkuja. Yrittäjät tarjosivat kaikille halukkaille maksutta perinteiset makkarat, joita ei alunperin meinattu tänä vuonna ilmaistarjontaan ottaa mukaan. Aku Eronen seuroineen viihtyi grillin äärellä Pikku-Eetun Piskuloiden kanssa koko pitkän illan. Makkaroita hankittiin 600 kpl ja 1 kpl taisi jäädä. Moni lapsi tuli myös satupolulle hattaran kanssa, joten näytti siltä, että herkkuja meni kaupaksi. Majakka hoisi puolestaan aikuisten mehujen myyntiä klo 20 jälkeen ja paikallinen Myrskytähti oli auki karaokekilpailuineen aamu 03 asti!

Parkkipaikalla oli myös Marttojen ja seurakunnan arpajaiset. Päivi Viren seuroineen toimi emäntänä backstagella, jossa artistit ja muut vieraat saivat haukata energiaa ja levähtää.

Kunnan pisteeltä sai heijastimia ja siellä myytiin mm Myrskylä-“merkkisiä” tuotteita ja sieltä sai QR-koodin kunnanjohtajan ja kirkkoherran tervetuliaispuheisiin.

 

Palataan pian!

Kulttuurituottaja

Tina

 

PS. Jos unohdin jotain, johtuu se vain valtavasta määrästä asiaa ja jäsentämättömyydestä! Lisään tähän artikkeliin faktaa myöhemmin! JÄTTIKIITOS KAIKILLE! TÄMÄ OLI MAHTAVAA!

 

         

 

Pvm/Datum: la/lör 19.9.2020 klo 18-24
Teema/Tema: Yhteisellä matkalla/På gemensamma vägen
Elementti/Element: Valo/Ljus
Paikka/Lokal: Kirkko/Kyrkan, Kirkkojärvenrantatie/Kyrksjöns område (stigen på stranden), seurakuntakodin piha-alue/församlingshemmets område
Toteutustapa/Genomföring: Vaellus/vandring, työpaja/workshop, näyttely/utställning

Facebook tapahtuma/ Facebook evenemang: Tapahtumaan tästä

 

Ohjelma-aikataulutus käynnissä. / Programmeringen av scheman är på gång.

Kuvassa: Elias Goller Steampunk Duosta.

 

Mukana yhteisellä matkalla: / Med på den gemensamma vägen:

Martat, Yrittäjät, Kamerakerho, Campanekuoro, Kunta ja Seurakunta. / Martor, Företagare, Kameraklubben, Campane-kören, kommunen och församlingen

Tapahtumaan liittyen on käynnissä itsenäinen tarinoiden keruu-projekti “Myrskylän Myytit”. Projektin tavoitteena on kerätä tarinoita alueen eri paikoista ja tuoda niitä ihmisten kuultaviksi ja luettaviksi myös Taiteiden Yönä. / Det finns en projekt på gång som siktar på att finna gamla historier som har att göra med olika platser i Mörskom. Projekten kallas “Mörskoms Myt” och kan läsas mer om nedan.

Lue lisää “Myrskylän Myytit”-projektista klikkaamalla alla olevia kuvia. / Läs mer om “Mörskoms Myt” genom att klicka på bilderna nedan.

Miten mahdollinen epidemia-asia otetaan huomioon:
Tulijat vastaanotetaan klo 18 alkaen liukuvasti Kirkolla, johon heidät ohjeistetaan saapumaan. Ihmiset ohjataan saapumismäärän mukaan ensin joko 1. elämyspolulle, 2. metsänäyttelyä katsomaan tai 3. Valotaidetyöpajaa seuraamaan. Osallistujat lähetetään pienissä ryhmissä esim perhe kerrallaan elämyspolulle, joka alkaa kirkolta. Luvassa on mm. äänimaailma-pisteitä, puissa roikkuvaa taidetta, valoja, tulitaidetta, musiikkia, valaistuja valokuvia, tarinankerrontaa jne. Polku johtaa seurakuntakodin piha-alueelle, jossa Yrittäjät tarjoavat makkarat ja myyvät syömistä. Kamerakerhon metsänäyttely sijoitetaan joko Virénin patsaan vierelle pieneen puistoon tai seurakuntakodin takana mäkeä ylös vievään metsäpolun alueelle.
Rinnakkain polun kanssa järjestetään Valomaalaus-työpaja, jonka vetää artistihaussa mukaan tullut ammattilaisryhmä. Valomaalaustyöpajassa hyödynnetään heinä-elokuussa kerättyjä tarinoita Myrskylän eri paikoista ja niiden wanhoista tarinoista.

Sen enemmän ”iholla” epidemia ajankohtana on, sen tarkemmin huomioidaan turvavälit ja järjestyksen valvonnan määrää lisätään. Tilanteen vaatiessa otetaan mukaan ilmoittautuminen, jolloin ihmisten saapuminen voidaan aikatauluttaa.
Ääritapauksessa tapahtuma perutaan.

Muuta kirjainkokoa
Paranna kontrastia