Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuusto on valittu

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuusto on valittu

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen väliaikainen valmistelutoimielin tiedottaa 25.1.2022:

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuustoon valittiin aluevaaleissa 59 valtuutettua. Aluevaltuusto aloittaa työnsä maaliskuussa 2022. Itä-Uudenmaan aluevaltuuston suurimmat valtuustoryhmät on Suomen ruotsalaisella kansanpuolueella (kaksikymmentä valtuutettua), Kansallisella Kokoomuksella (kolmetoista valtuutettua) ja Suomen Sosiaalidemokraattisella Puolueella (kymmenen valtuutettua). Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella äänestettiin seitsemänneksi eniten kaikista hyvinvointialueista. Tulokset varmistuvat virallisen vaalilaskennan jälkeen 26.1.2022.

Äänestysprosentti Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella

Itä-Uudenmaan äänestysprosentti aluevaaleissa oli 48,5 %. Yhteensä 79 249 äänioikeutetusta 38 417 äänioikeutettua äänesti Itä-Uudellamaalla. Alueen kunnista suurin äänestysprosentti oli Sipoossa. Ennakkoon äänestettiin aktiivisimmin Porvoossa, kun taas vaalipäivänä suurin äänestysprosentti oli Sipoossa. Kaikkiaan ennakkoon äänesti 27,8 % Itä-Uudenmaan äänioikeutetuista.

Aluevaalien tulokset Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella

Itä-Uudellamaalla oli ehdolla 371 ehdokasta kahdestatoista eri puolueesta. Kolmen suurimman valtuustoryhmän lisäksi Itä-Uudenmaan aluevaltuustoon valittiin neljä valtuutettua Perussuomalaisista, neljä valtuutettua Vihreästä liitosta ja kolme valtuutettua Suomen Keskustasta. Liike Nyt sai kaksi valtuutettua, Suomen Kristillisdemokraatit kaksi valtuutettua ja Vasemmistoliitto yhden valtuutetun.

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueeseen kuuluu seitsemän kuntaa: Porvoo, Loviisa, Sipoo, Myrskylä, Lapinjärvi, Askola ja Pukkila. Itä-Uudenmaan aluevaltuutetuista porvoolaisia on 27. Valtuutetuista viisitoista asuu Sipoossa, seitsemän Loviisassa, kuusi Askolassa, kaksi Myrskylässä, yksi Lapinjärvellä ja yksi Pukkilassa. Itä-Uudenmaan valtuutetuista lievä enemmistö on naisia, 30 eli 50,8 %. Valtuutetuista miehiä on 29 eli 49,2 %. Alle 35-vuotiaita valtuutettuja on viisi, 35–64-vuotiaita 43 ja yli 65-vuotiaita yksitoista.

Suomen ensimmäisten aluevaalien varsinainen äänestyspäivä oli 23.1.2012. Ennakkoäänestys Suomessa oli 12.-18.1.2022. Vaalit käytiin 21 hyvinvointialueella. Aluevaalien koko maan äänestysprosentti oli 47,5 % Koko maan ennakkoäänestysprosentti on 26,5 % ja varsinaisena äänestyspäivänä 21,0 %.

itauusimaa.fi