Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä: Koronatilanne huolestuttaa asukkaita – Päivystysavun numero varattava vain testiin hakeutumista ja kiireellistä avun tarvetta varten

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä: Koronatilanne huolestuttaa asukkaita – Päivystysavun numero varattava vain testiin hakeutumista ja kiireellistä avun tarvetta varten

Koronatilanne huolestuttaa Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueen asukkaita, ja Päivystysavun numeroon tulee nyt paljon huolestuneiden kyselyitä. Päivystysavun numero 116117 on vain COVID-19 -testiin hakeutumista ja kiireellistä hoidon tarpeen arviointia varten. Tämä on erityisen tärkeää muistaa nyt, kun numero on ruuhkautunut. Tällä hetkellä jonotusaika palvelussa on useita tunteja. Jos takaisinsoittoa ei kuulu seuraavan päivän kuluessa soitosta, voi palveluun ottaa uudelleen yhteyttä. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) verkkosivuilla on kattava tietopankki ja ajankohtaista tietoa koronaviruksesta ja tietoa muun muassa oireisiin ja hoitoonaltistukseen, eristykseen ja karanteeniin liittyen. Hyvinvointiyhtymän verkkosivuilla osoitteessa phhyky.fi/koronavirus on joka arkipäivä päivittyvä tilannekuva epidemiatilanteesta sekä alueella voimassa olevat suositukset ja rajoitukset. Myös Aluehallintoviraston verkkosivuilla on kattavasti tietoa usein kysyttyjen kysymysten muodossa. 

Päivystysavusta kysytään paljon, miten toimia, jos ystävän ystävä on sairastunut koronaan, ja itse on ollut yhteydessä tähän altistuneeseen ystävään. Oireettoman altistuneen kanssa tekemisissä ollut voi jatkaa elämäänsä normaalisti nykyisiä turvaohjeita noudattaen. 

Jos olet ollut lähikontaktissa henkilöön, joka on saanut varmistetun positiivisen tuloksen koronavirustestissä, on syytä jäädä kotiin omaehtoiseen karanteeniin. Infektioyksikkö on yhteydessä sinuun viimeistään kahden vuorokauden sisällä, jos virallinen karanteenipäätös tulee. 

Jos Koronavilkku-sovellus hälyttää, noudata sovelluksen ohjeita: Jos olet oireeton, seuraa vointiasi seuraavan 10 vuorokauden ajan, vältä ihmiskontakteja ja huolehdi hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta. Jos sinulla on koronaan viittaavia oireita, hakeudu testiin ensisijaisesti omaolo.fi-palvelun kautta tai soittamalla 116117. Sinulla ei ole velvollisuutta kertoa Koronavilkun hälytyksestä työpaikalle tai oppilaitokseen. On kuitenkin suositeltavaa, että kerrot altistumisilmoituksesta työnantajallesi, jotta työpaikalla pystytään ehkäisemään mahdolliset jatkotartunnat esimerkiksi ohjaamalla sinut etätöihin tai muulla tavoin lisäämällä varotoimia. Työnantajallasi voi olla valmis ohjeistus siitä, miten Koronavilkun antaman altistumisilmoituksen yhteydessä toimitaan. Koronavilkun hälytys ei ole virallisen viranomaiskaranteenin aihe eikä oikeuta tartuntatautipäivärahaan. 

Covid-19-testin vastaus saapuu tällä hetkellä 1-4 vuorokauden sisällä. Vastaus tulee henkilölle sekä tekstiviestinä että OmaKantaan. Mikäli vastausta ei ole vielä tullut neljän päivän kuluttua, voi soittaa Päivystysavun numeroon 116117 varmistaakseen asian. 

– Soittomäärät Päivystysapuun ovat nopeasti kolminkertaistuneet. On ymmärrettävää, että hankaloitunut koronatilanne huolettaa. THL:n sivut ovat kuitenkin erinomainen tietolähde, ja siellä on ohjeita ja vastauksia moniin koronakysymyksiin. Hyödyntämällä niitä varmistamme, että koronaan sairastuneet ja muut avun tarpeessa olevat saavat meiltä mahdollisimman ripeän vastauksen soittoon, toteaa johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen