Päijät-Sote: Juhannuksen joukkoaltistumiset ruuhkauttivat palveluja

Päijät-Sote: Juhannuksen joukkoaltistumiset ruuhkauttivat palveluja

Eilisen päivän aikana alueellamme on varmistettu 20 uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä Lahden keskustan ravintoloissa juhannusta viettäneillä on varmistunut yli 30 tartuntaa. 

Näytteenottopisteellä otettiin eilen yhteensä 714 koronavirusnäytettä, mikä on suurin päiväkohtainen näytteenottomäärä koko epidemian aikana. Näytteenotto ja puhelinajanvaraus ruuhkautuivat eilen, minkä vuoksi odotus- ja jonotusajat ovat voineet venyä pitkiksi. Ruuhkia on purettu aktiivisesti, ja viivettä palveluissa on saatu korjattua. 

Koronatestin voi varata sähköisesti osoitteesta omaolo.fi. Kaikki ravintola Armaksessa juhannuksena asioineet voivat varata testiajan tilapäisestä ajanvarausnumerosta 044 4403 010. Puhelut ohjautuvat takaisinsoittojärjestelmään, ja soittajan numero jää vastauspalveluun. Muut koronatartuntaa epäilevät, joilla on koronaan viittaavia oireita, voivat varata ajan soittamalla Päivystysavun numeroon 116117, jollei sähköinen ajanvaraus onnistu. 

Näytteenottoon tullessa lähikontakteja on vältettävä 

Koronatestiin kehotetaan hakeutumaan herkästi vähäistenkin oireiden ilmaantuessa. Ravintola Armaksessa Lahdessa viime perjantaina tai lauantaina asioineita kehotetaan varaamaan aika koronatestiin mahdollisimman pian, vaikka oireita ei olisikaan.  

Oman ruokakunnan ulkopuolisia ihmisiä ei tule tavata ennen kuin on saanut testistä negatiivisen tuloksen. Näytteenottoon tullessa on vältettävä lähikontakteja, käytettävä maskia ja huolehdittava hyvästä käsihygieniasta sekä kahden metrin turvaväleistä. 

Näytteenottopisteelle saavutaan ensisijaisesti omalla autolla, polkupyörällä tai kävellen, jotta lähikontakteilta vältyttäisiin. Näytteenottoon on mahdollisuus tulla myös taksilla tai läheisen kyydissä. Taksia tilattaessa pyydetään pisarasuojalla varustettu taksi, ja taksissa käytetään maskia. Julkisen liikennevälineen käyttöä on harkittava tarkkaan, ja vahvassa koronaepäilyssä sitä ei tule käyttää lainkaan. 

Jos huonokuntoinen potilas ei pääse näytteenottoon millään kulkuvälineellä, voidaan Päivystysapu 116117:sta arvioida kotisairaalan mahdollisuus ottaa koronavirusnäyte potilaan kotona. Jos oireet ovat henkeä uhkaavat, soitetaan aina hätänumeroon 112.