Päijät-Sote: Yhtymän kahdella vuodeosastolla koronaa, yhtymän sairaaloiden tilanne on vakava

Päijät-Sote: Yhtymän kahdella vuodeosastolla koronaa, yhtymän sairaaloiden tilanne on vakava

Keskussairaalassa todettu koronaepidemia on levinnyt kuntoutussairaala Jalmariin, jossa on toistaiseksi todettu yksi tartunta. Tällä hetkellä yksi Jalmarin ja yksi keskussairaalan vuodeosasto on suljettuna uusilta potilailta koronan vuoksi.

Yhtymässä on lisätty teho-osaston paikkamäärää. Tilanne on sekä keskussairaalan että Jalmarin toiminnan kannalta vakava. Sairaalaan kiireetön leikkaustoiminta on mahdollisimman vähäistä, jotta kiireellinen ja päivystystoiminta voidaan turvata. Siirrettävissä olevat leikkaukset siirtyvät myöhemmäksi. Potilaille ilmoitetaan muutoksesta.

– Olemme nyt valitettavasti joutuneet siirtämään samalle potilaalle suunniteltuja toimenpideaikoja jopa toistuvasti, pahoittelee hyvinvointiyhtymän johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen.

Lasten osuus tartunnoista on vähentynyt ja palannut alkuvuoden tasolle. Kouluista on tullut hyvin vähän tartuntoja. Sen sijaan 30-39-vuotiaiden osuus todetuista tartunnoista korostuu, sillä joka viides tartunta on tässä ikäryhmässä. Vältettävissä olevat tartunnat tulevat etenkin vapaa-ajalla.

– Elämme nyt kesää ajatellen kriittistä vaihetta. Vielä on mahdollista saada pelastettua keski- ja loppukesää. Niin kurjalta kuin se meistä kaikista tuntuukin, se vaatii meiltä sopeutumista tämän hetken suosituksiin, Nieminen tähdentää.

Lahden Yliopiston Apteekissa maanantaina 17.5. klo 14.30–15 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle. Kyseisenä aikana paikalla olleita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos vähäisiäkään oireita ilmenee.

Päivystysapu 116 117 on ruuhkautunut. Yhtymästä muistutetaan, että palvelu on tarkoitettu päivystysasioihin. Kiireettömissä asioissa tulee ottaa yhteyttä sote-keskukseen, jotta kiireelliset tapaukset pystytään hoitamaan viivytyksettä.