Tiedote liittyen lisääntyneeseen ilkivaltaan

Tiedote liittyen lisääntyneeseen ilkivaltaan

Eripuolilta Suomea on kuulunut tietoa lisääntyneestä julkisiin tiloihin kohdistuvasta ilkivallasta. On ilmeistä, että asiaan liittyy myös tekojen kuvaamista ja jakamista somessa. Jonkinlaisesta somehaasteestakin voi olla kysymys. Myös turvalliseen ja rauhalliseen Myrskyläämme on tämä ilmiö rantautunut. Viimeaikojen törkein teko on kahteen kertaan toistunut kouluun kohdistunut ilkivalta.

Myrskylän kunnassa suhtaudutaan ilkivaltaan vakavasti. Kaikki tapaukset selvitetään, tutkitaan ja ilmoitetaan poliisille. Kunnan henkilöstö tukee Itä-Uudenmaan poliisia ja Päijät-Hämeen poliisin ankkuritiimiä selvitystyössä parhaansa mukaan, jotta oikeat tekijät saadaan selville ja syyttömät poissuljettua. Teemme tätä koska välitämme nuoristamme. Oikeat tekijät saadaan kiinni ennemmin tai myöhemmin. Valvontakameran nauhojen perusteella koulun ikkunan särkeminen ja sisällä käynti on ollut osalle mukana olleista hengenvaarallinen tilanne lasista tulleiden viiltojen takia. Viiltojälkiä on tullut käsiin ja jalkoihin, pahimmillaan olisi voinut käydä erittäin huonosti. On mahdollisesti käyty myös tikattavana. Teko tulee myös kalliiksi. Näiden kahden teon kustannukset tulevat olemaan n. 10 000 euroa. Tekijöille maksettavaksi tulevat kustannukset kasvavat, jos teot jatkuvat. On mahdollista, että myrskyläläisiä nuoria on houkuteltu tai pakotettu tällaiseen toimintaan mukaan. Vaikka tekijät tullaan saamaan kiinni poliisin kanssa tehtävällä yhteistyöllä, helpointa ja kaikkien edun mukaista olisi, että asia selvitettäisiin vapaaehtoisesti. Näin myös asia saataisiin nopeasti pois tekoon mukaan joutuneiden nuorten tunnolta.  On myös mahdollista, että tällaiseen toimintaan pakottaminen tai houkutteleminen toistuu ja kohdistuu uusiin nuoriin, koska kyse voi olla nuorten käyttämillä kanavilla leviävästä ilmiöstä.

Vetoankin myrskyläläisten lasten ja nuorten huoltajiin. Mikäli olette havainneet poikkeuksellista käytöstä tai selittämättömiä viiltohaavoja nuorten käsissä ja jaloissa, kannattaa selvittää niihin johtaneet tapahtumat nuorten kanssa tarkasti. Toivomme myös, että nuorten toimintaa ja liikkeitä seurataan normaalia tarkemmin. On todennäköistä, että tällainen tapahtuma painaa nuorta henkisesti ja näkyy myös normaalista poikkeavana käytöksenä ja ahdistuneisuutena. Ilmiön luonteen takia kuka tahansa nuori saattaa joutua houkutelluksi tai pakotetuksi tällaisen tekoon. Olisi tärkeää saada tämä toiminta loppumaan nuortemme turvallisuuden, hyvinvoinnin, mutta myös yhteiskunnalle koituvien kustannusten takia. Jos omien nuortenne kautta saatte ilmiöstä tietoa, pyydän olemaan minuun yhteydessä. Asia käsitellään luottamuksellisesti yhdessä poliisin ankkuritiimin kanssa.

Esa Ukkola
kunnanjohtaja
044 729 8610
esa.ukkola@myrskyla.fi