Kotiseutumuseo

Myrskylän kotiseutumuseo
Keskustie 5

Myrskylän kotiseutumuseo on suljettu kesä-heinäkuun 2020 ajan. Elokuun mahdollisesta avaamisesta ilmoitetaan myöhemmin.

Myrskylän kotiseutumuseo sijaitsee valtakunnallisesti merkittävässä kulttuuriympäristössä vanhalla kirkonmäellä toisessa 1800-luvulla rakennetussa vilja-aitassa. Jo 1600-luvulla kirkolliseksi keskukseksi muodostunut kirkonmäki on säilynyt 1800-luvun asussaan. Kirkonmäen keskellä ja kirkkotarhan ympäröimänä on näyttävä puukirkko vuodelta 1803 vuonna 1772 rakennettuine kellotapuleineen. Vanha pappila puolestaan sijaitsee kirkkoa vastapäätä.

 
Vilja-aitat toimivat lainajyvästöinä, joihin viljavina vuosina paikalliset tilalliset tallettivat viljaa ja joista katovuosina korkoja vastaan voitiin sitä lainata. Museon kokoelmista löytyykin jyvästön alkuperäisiä viljamittoja ja asiapapereita viljan lainaamisesta.
 
Maaseutupitäjä Myrskylän kotiseutumuseon esineistö koostuu suurelta osin vuodenkierron tarve-esineistä ja työkaluista. Esineistön keruu aloitettiin 1960-luvun alussa ja suuri osa siitä on 1800-luvulta ja 1900-luvun alusta. Myrskylän kotiseutumuseossa voi vierailla myös aukioloajan ulkopuolella, otathan yhteyttä vapaa-aikatoimeen.

 

Museon uusi vaihtuva näyttely vuonna 2019-2020 on Punttipöksyjä ja laamapaitoja – ihania ja hurjia alusvaatteita.

Alusvaatteisiin kuuluvat niin alushameet, alushousut kuin sukkahousutkin. Alushousuja alkoivat naiset käyttämään vasta noin 100 vuotta sitten.

Näyttely on toteutettu yhdessä kuntalaisten kanssa ja esillä olevat vaatteet ovat kuntalaisten lainaamia.