Kotiseutumuseo

Kuva museosta

Myrskylän kotiseutumuseo
Keskustie 5

Museo aukeaa 16.6.2024 ja on avoinna kesäsunnuntaisin klo 11.30-14.30.

Myrskylän kotiseutumuseon historiaa

Kotiseutumuseo on vihitty käyttöön 1.9.1963 ja avattiin yleisölle seuraavana kesänä. Museon on alusta asti omistanut Myrskylän kunta ja sen on koonnut perustettu museotoimikunta puheenjohtaja Lea Strengin johdolla. Esittelijöinä toimivat toimikunnan jäsenet ensimmäisten vuosikymmenten aikana.

Museo sijoitettiin kirkon viereisiin viljamakasiineihin. Myrskylän kotiseutumuseo sijaitsee valtakunnallisesti merkittävässä kulttuuriympäristössä vanhalla kirkonmäellä toisessa 1800-luvulla rakennetussa vilja-aitassa. Jo 1600-luvulla kirkolliseksi keskukseksi muodostunut kirkonmäki on säilynyt 1800-luvun asussaan. Kirkonmäen keskellä ja kirkkotarhan ympäröimänä on näyttävä puukirkko vuodelta 1803 vuonna 1772 rakennettuine kellotapuleineen. Vanha pappila puolestaan sijaitsee kirkkoa vastapäätä.

Vilja-aitat toimivat lainajyvästöinä, joihin viljavina vuosina paikalliset tilalliset tallettivat viljaa ja joista katovuosina korkoja vastaan voitiin sitä lainata. Museon kokoelmista löytyykin jyvästön alkuperäisiä viljamittoja ja asiapapereita viljan lainaamisesta.

Maaseutupitäjä Myrskylän kotiseutumuseon esineistö koostuu suurelta osin vuodenkierron tarve-esineistä ja työkaluista. Esineistön keruu aloitettiin 1960-luvun alussa ja suuri osa siitä on 1800-luvulta ja 1900-luvun alusta. Museon vanhin esine on 1600-luvulta peräisin oleva raamattu.

Kuva kotiseutumuseon 2023 näyttelystä.
Kuva alakerran näyttelytilasta 2023.

Museo tänään

Vuonna 2013 tuli 50 vuotta täyteen museon valmistumisesta. Juhlavuotta varten museorakennusta kunnostettiin ja kokoelmatyötä päivitettiin uudelle vuosituhannelle. Myös museon perusnäyttely sai tuolloin uuden ilmeen; sisustettuja interiööritiloja sekä esinevitriinejä. Museon sisäänkäynnille kasattiin palvelupiste, jossa on myynnissä mm. Myrskylän historia -kirjasarjan teoksia.

Museon perusnäyttelyssä voi tutustua pula-ajan ja sota-ajan tiloihin sekä Myrskylän esihistoriallisiin löytöihin. Museon yläkerrassa perehdytään entiasajan työn kokonaisuuksiin, kuten viljan matkaan pellolta olueksi.

Museo on vuosittain avoinna yleisölle kesäsunnuntaisin. Tiedustele myös ryhmävierailuja! Myrskylän kotiseutumuseossa voi vierailla myös aukioloajan ulkopuolella, otathan yhteyttä hyvinvointipalveluihin.

Kuva morsiuspuvusta. Kuva vihkikengistä. Kuva näyttelyvitriineistä. 
Kuvia Sana suloinen -näyttelystä kesällä 2023.

Vaihtuvat näyttelyt

Museossa on vuodesta 2017 toteutettu vaihtuvia piennäyttelyitä. vuonna 2017 100 vuotiaan suomen kunniaksi Yhteydenpito sadassa vuodessa, jonka jälkeen iloinen kokonaisuus Punttipöksyjä ja laamapaitoja – ihania ja hurjia alusvaatteita ja vuonna 2023 Sana suloinen – Tarinoita rakkaudesta, joka pureutuu rakkauden aiheisiin menneisyydestä nykypäivään.

Näyttelyitä on toteutettu yhteistyössä Myrskylän kuntalaisten kanssa ja ne ovat olleet kukin esillä kahtena vuonna.

Yhteystiedot

Museon osoite:
Keskustie 5, 07600 Myrskylä
Kirkon läheisyydessä, pysäköinti mahdollista museon välittömässä läheisyydessä.

Museon toiminnasta vastaa:
Hyvinvointijohtaja
Jaana Keisala
0405969856
jaana.keisala@myrskyla.fi