Palvelumuotoilun pikakurssi

Palvelumuotoilun pikakurssi

Tervetuloa pikakurssille aiheesta palvelumuotoilu. Kurssi tähtää nopeaan palvelumuovaamiseen korona-tilanteeseen vastaten.

OSA 1:

Aloitusvideo: kesto 02:15 min

 

Tehtävät:

1A. Jos asiakaskuntasi on muuttunut, kartoita asiakaskuntasi uudelleen. Vastaa alla olevasta tarveympyrästä liiketoimintaasi sopiviin kysymyksiin.

Esim:

  1. Mitä vailla asiakkaasi nyt on?
  2. Mitä hän tarvitsee, mitä sinä voisit tarjota?
  3. Miksi?
  4. Mistä hän etsii näitä palveluja?
  5. ….

Sovella sana ”hän” tarvittaessa esim sanaan ”yritys” jne. Kirjoita vastaukset ylös: hyödynnä vastauksia myöhemmin mm markkinoinnissa (esim Google AdWords ja Facebook-mainonnassa pystyt vastausten avulla keksimään helpommin hakusanoja ja asiakaskohderyhmiä mainoksillesi).

1B. Voit tarpeesi mukaan tarkentaa kartoitustasi ja miettiä asiaa laajemmin. Pohdi myös, löytyykö alueeltasi muita yrittäjiä, joiden kanssa voit tehdä yhteistyötä niin, että kaikki osapuolet hyötyvät.

1C. Nettimarkkinoinnin merkitys on entuudestaan kasvanut markkinoinnissa. Vastauksiasi apuna käyttäen, määrittele itsellesi sopivat markkinointikanavat. Listaa ne ylös. (Mikäli kohderyhmäsi on selkeästi korkeammat ikäryhmät (yli 65-vuotiaat), mieti, missä printtimateriaalissa tavoitat heidät parhaiten.)

Jos kohderyhmäsi ”lähtee karkuun” ja heitä on vaikeaa tavoittaa, pystytkö muokkaamaan tarjontasi toiselle kohderyhmälle: Esim. ikäihmisten viihdyttäminen -> lasten kerhot. Esim 2: Energiahoito -> Mindfullness-kurssi netissä jne…

 

 

OSA 2: Uudelleenyhdistely

Video 2: Kesto: 6:05 min

 

2A. Yhdistele tarjontaasi videon selityksen mukaan erilaisiin tarpeisiin ja erilaisiin kohderyhmiin. Kirjoita listan otsikoksi palvelusi. Kerää sen alle eri asiakaskuntia ja kohderyhmiä. Ole avoin ja positiivinen. Muista, että lähtökohtana on se, että ihmisillä on säilynyt koronasta huolimatta samat tarpeet kuin ennenkin! He haluavat ja odottavat, että heille tarjotaan tuotteita ja palveluita saataville!

 

2B. Voiko palvelusi eteen/jälkeen lisätä jonkin seuraavista sanoista: 

verkko-

etä-

-kotiinkuljetus

-lahjakortti

-koulutus/kurssi

 

2C. Mitä omaan yritykseesi sopivia ideoita sait videon ideoista? Pystytkö valjastamaan jotain uusia/muita kykyjäsi myytäviksi palvelutuotteiksi?

2D: Voitko järjestää tuotteillesi kotiinkuljetuksen? Miten hinnoittelet sen? Miten järjestät asian käytännössä?

 

 

OSA 3: Palvelut esiin!

Video 3: Kesto 4:38 min

 

3A. Listaa ilmoitusriveille seuraavat tiedot:

Mitä palvelua/tuotetta tarjoat?_______________________

Kenelle?_________________________________________

Miten?__________________________________________

Milloin? ________________________________________

Mitä maksaa?____________________________________

Miten asiakas voi maksaa?__________________________

Miten voi tilata?__________________________________

Mieti myös, onko korona-tilanne vaikuttanut joidenkin palveluiden hintoihin? Tiedustele netistä ja verkostoltasi, kysy ihmisiltä: älä ensisijaisesti laske hintojasi, vaan tarjoa lisää palvelua.

 

3B: Ovatko palvelusi esillä? Onko palvelusi ja kotisivusi ym info ajan tasalla? Päivitä kaikki info heti: älä lisää kotisivuille pelkästään tietoa, että ”korona viruksen aika palvelumme ovat muuttuneet” tms. Tee yhteydenotto helpoksi. Älä pidä vanhojakaan asiakkaitasi itsestäänselvyyksinä: ihmiset eivät välttämättä tiedä muutoksistasi – kerro niistä monta kertaa monessa paikassa! Listaa, missä kanavissa aiot tiedottaa.

 

3C: Nyt: lisää kaikki tieto viestintäkanaviin, mainosta uusia palveluitasi ja muistuta vanhoista. Tee vaikka lyhyt video kännykälläsi, jossa tervehdit myrskyläläisiä ja kerrot, että olet päivittänyt palvelusi. Julkaisen video esim Myrskylä-Facebook-ryhmässä ja muualla, mistä asiakkaasi tavoitat. Linkkaa kotisivusi tms informaatio. Lähetä uudet tiedot myös kunnalle, jotta voimme päivittää tarjontasi mahdollisesti myös kunnan kotisivuille.

 

3D. Jos sinulla on kotisivut, voit lisätä palvelusi HELPOSTI myös kansallisesti levinneelle sivustolle karanteenissa.fi -> täytä lomake. Palvelusi listautuu paikkakuntakohtaisesti ja voit määritellä siihen eri kategorioita, jolla löydyt helposti. Kategorioita kannattaa lisätä useita.

 

Kiitos osallistumisesta!

Kysymykset ja tuki: tina.salminen@myrskyla.fi, mob. 0440850722

 

Lähteet:

Kurssi on yrittäjille sovellettu oppaan eri osista: Luo bisnestä kykyjesi ympärille – Opas esiintyville artisteille, Tiina Salminen da Costa 2018